Projekt – Tak For Mad

2020

Projektet blev lavet i forbindelse med afslutningen af min uddannelse, og havde en varighed på 3 uger. Opgaven blev udformet som en fiktiv “bestilling” fra en kunde, hvor der skulle udvikles et grafisk koncept og eksempler på grafiske kommunikationsprodukter til en markedsføringskampagne. Dette involverede en indledende analyse af kampagnens mål og formål og en afgøring herudfra, hvem der ville være en relevant målgruppe. Der skulle træffes de rette medievalg, kommunikationsprodukter og udvikles grafiske virkemidler, stil og design, så mit koncept understøttede og kommunikerede kampagnens intentioner.
Uddybning efter projektet.

Afsender: TAK FOR MAD er en frivillig landsforening. De arbejder med fokus på at: forebygge og minimere madspild i hele værdikæden fra jord til bord – gennem fx. oplysning, formidling, public affairs, partnerskaber, kampagner og lignende aktiviteter.

Baggrund for indsatsen (kampagne mod madspild): Hver dag bliver der smidt betydelige mængder mad ud i de danske husholdninger. Men det største madspild sker, inden maden bliver solgt til forbrugerne, dvs. i processen fra produktion til salg. Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og det er noget, alle kan være med til at undgå. Vi kan måske ikke rette på det ved at spise al den mad, der ellers ville være blevet smidt ud, men udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, kunne være spist. Madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde i husholdningerne. Det handler også om spildet i hele kæden, dvs. under dyrkning og produktion, transport, håndtering og indpakning i butikkerne samt tilberedning og servering i restauranterne m.m.

Kampagnen mod madspild: Kampagnen sætter fokus på at oplyse om og minimere MADSPILD og på de konsekvenser madspild har for samfundet.

MIN KAMPAGNE I FORKORTET VERSION:

Baggrunden for indsatsen: Et skøn viser, at frugt og grønts skjulte madspild i primærproduktionen udgør 24% af det årlige spild af frugt og grønt. (Det totale spild 368.000 ton, det skjulte madspild 88.000 ton)

Definition af problemet Hvordan ændrer vi folks fordomme over for 2.sorteringens “grimme” grøntsager, så der kan komme større efterspørgsel på dem? Hvorved vi kan få detail-handlen til at tage imod flere, så grøntavlerne kan nedsætte deres overproduktionen af grønt og dermed reducerer det skjulte madspild. 

Målsætning for kampagnen: Tak For Mad’s mål er at reducere det skjulte madspild i frugt og grønts primærproduktion i Dk i slutningen af 2020 til 16% (58.880 ton) af det totale årlige spild af frugt og grønt.

Løsning – Tak For Mad indgår et samarbejde med Coop: Tak For Mad skal fungere som bindeled mellem den lokale grøntavler og den lokale Coop-butik. Coop er den sidste kæde, der mangler at byde større ind med 2. sorteringsgrøntsager. De skal gøre grøntsagerne tilgængelig for forbrugeren. Landmanden nedsætter sit overforbrug, Coop tjener penge og forbrugeren bliver oplyst om madspild.

Strategi – hvordan kommer vi derhen? Ved at øge forbrugerens viden og opmærksomhed på 2. sorterings grøntsager og madspild – det skjulte madspild i frugt og grønts primærproduktion. Dette skal øge 2. sorteringsgrøntsager i indkøbskurvene og dermed skabe større efterspørgsel. Forbrugerne skal blive gjort opmærksom på skjult madspild og konsekvenserne ved at fravælge 2. sorteringsgrøntsager

Taktik – hvordan gør vi det i detaljer? Gennem en oplysningskampagne, der skal udrulles på Coop’s kanaler, i bybilledet og på Facebook. Den skal fange forbrugerens opmærksomhed via en humoristisk Tone of Voice.

Konceptudvikling – Insights: Mange forbrugere har fordomme over for 2. sorteringsgrøntsager og ved ikke, at fravælgelsen af dem skader miljøet.

Den kreative ide – Proposition: Tak For Mad oplyser forbrugeren om konsekvenserne ved skjult madspild og afmystificerer 2. sorteringsgrøntsagen, så forbrugeren kan foretage miljøvenlige valg / køb.

Budskab: Samme smag – en verden til forskel

Produkter: Foldervedlæg til Samvirke, Facebookreklame i form af en video, hvor der skal effekt måles, plakater til busstoppesteder, Reklamepaneler – abribus, annoncer i Samvirke og in-store reklamer mm.

Previous
Previous

Kreativ tænkning